پایان نامه آماده کارشناسی ارشد | ـ دوره ۱۳۷۲ و بعد از آن – 7 |
ماشینآلات، ارز و…) به اقتصاد از این نشأت میگیرد که اقتصاددانان موتور رشد و توسعه اقتصادی را سرمایه میدانند. در ایران برای دستیابی به سهمی از حجم بزرگ نقل و انتقال سرمایه در جهان تاکنون تلاشهای زیادی شده و موانع بسیاری پشت سرگذاشته شده است؛ اما هنوز سهم ایران از جذب سرمایه های جهانی اندک است..
۲ـ۱ـ۱ تاریخچه سرمایهگذاری خارجی
از اواخر سده نوزدهم میلادی، سرمایهگذاری خارجی نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا کردهاست. در آن زمان بریتانیا مهمترین اعتبار دهنده جهان به شمار میرفت. مسیر حرکت سرمایه های خصوصی خارجی در دو مقطع قبل از جنگ جهانی اول از کشورهای اروپایی به سوی کشورهای تازه صنعتی شده آن زمان یعنی ایالات متحده امریکا، کانادا، آرژانتین و استرالیا بود.
۲ـ۱ـ۲ تاریخچه سرمایهگذاری خارجی در ایران
از آغاز تا ۱۳۳۵
تا سال ۱۳۱۰ دولتهای روس و انگلیس با بهره گرفتن از ضعف دولت داخلی ایران از طریق دریافت امتیازهای انحصاری و بستن قراردادهای یکطرفه با سرمایهگذاری در امکانات و منابع طبیعی کشور سود آن ها را برای خود بهرهبرداری مینمودند. در این دوره مقررات خاصی برای انجام سرمایهگذاری خارجی در ایران وجود نداشته است و اکثر سرمایهگذاریها در این دوره در صنعت نفت بوده است. در واقع اکثر قراردادها به صورت اعطای امتیازات بود کشورهای روسیه و انگلیس ازجمله سرمایهگذاران عمده بودند. از سال ۱۳۱۰ (همزمان با تصویب قانون ثبت کشور) و سال ۱۳۱۱ (تصویب قانون تجارت) نوع دیگری از سرمایهگذاری خارجی به صورت خصوصی در کشور آغاز شد بعد از سال ۱۳۳۰ (ملی شدن صنعت نفت) تا سال ۱۳۳۴ شرکتهای خارجی به خاطر ترس از ملی شدن از به ثبت رساندن شرکتهای خود امتناع ورزیدند. از اینرو در اواخر سال ۱۳۳۴ قانون جلب حمایت از سرمایه های خارجی جهت تشویق و ایجاد ضمانت برای سرمایهگذاران خارجی به ثبت رسید.[۸۴]
با ملی شدن صنعت نفت و افزایش توان مبادله ارزی کشور طبیعتا سرمایهگذاران خصوصی خارجی متوجه درآمد رو به رشد ایران از نفت شدند اما بیم ملی شدن آن ها را از سرمایهگذاری در ایران باز میداشت که البته با تصویب قانون ملی نشدن سرمایه های خصوصی و سپس تصویب قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی ثبت شرکتها با سهامداران خصوصیخارجی در ایران افزایش یافت. در سالهای ۱۳۳۲و۱۳۳۴به ترتیب ۱۰و۳۳ شرکت جدید به ثبت رسید و در مجموع در این دوره ۱۶۷ شرکت ایرانی با سهامداران خصوصی خارجی به ثبت رسید.
ـ دوره ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۷
در طی این دوره با تصویب قانون جلب و حمایت سرمایه های خارجی در سال ۱۳۳۴ که بهموجب آن برگشت اصل و منافع حاصل از سرمایهگذاری خارجی ازسوی دولت تضمین گردید و نیز آییننامه اجرایی آن مصوب ۱۳۳۵ سرمایهگذاری خصوصی خارجی در ایران شکل گرفت. با تصویب این قانون ضمن تضمین سرمایهگذاری خارجی تسهیلات خاصی به سرمایهگذاران خارجی تعلق میگرفت.
ـ دوره ۱۳۵۷ تا ۱۳۷۲
با پیروزی انقلاب ایران و تحولات گسترده کشور از نظر قانونی، سیاسی و اجتماعی، جریان FDI و استفاده از اعتبارات خارجی در کشور تحت تأثیر قرار گرفت، زیرا مشخص نبودن سیاستها و قوانین، ملی شدن بانکها، ناآرامیهای داخلی، جنگ تحمیلی و قوانین محدود کننده در رابطه تجارت، نقلوانتقال ارز و مالکیت خصوصی و… منجر به عدم امنیت سرمایه در کشور شد و فرار سرمایه های خارجی از کشور را به دنبال داشت.
ـ دوره ۱۳۷۲ و بعد از آن
در طی این دوره تبصره «۲۲» قانون برنامه دوم توسعه و تصویب قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ارائه راهکارهای قانونی و تسهیلات و حمایتهای حقوقی نقش مهمی در پذیرش سرمایهگذاران خارجی بازی نمود و منجر به تغییرات قابل توجهی در جریان FDI در کشور شد. در برنامه سوم توسعه نیز ماده (۸۵) به دولت اجازه داد نسبت به اخذ یا تضمین تسهیلات مالی خارجی اقدام نماید. همچنین جریان FDI پس از تصویب قانون جدید حمایت و گسترش سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۱۳۸۱ افزایش چشمگیری یافت. تعیینکننده های جذب FDI در ایران مندرج در قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی و آییننامه اجرایی آن، عدم تبعیض سرمایهگذار خارجی با سرمایهگذاران داخلی و سایر سرمایهگذاران، تضمین و عدم سلب مالکیت و ملی کردن سرمایه خارجی، انتقال سود و سرمایه، تأمین ارز و تسهیل و تسریع سرمایهگذاری خارجی هستند..
۲ـ۱ـ۳ تعریف سرمایهگذاری خارجی
در تعریف سرمایهگذاری آمده است: هر گونه اختصاص ارزشی که در حال حاضر موجود است به امید به دست آوردن ارزشی در زمان آینده.. سرمایهگذاری خارجی نیز عبارت است از به کارگیری سرمایه خارجی در حوزه هایی که برگشت سرمایه و منافع آن برعهده سرمایهگذار باشد. سرمایهگذاری در ایران نیز از اواخر سده نوزدهم آغاز شده و صنعت نفت و شیلات از جمله اولین بخشهای مورد استفاده از سرمایهگذاری بودهاند. در تعریف سرمایه خارجی نیز باید گفت: ارز معتبربینالمللی، ماشین آلات، تجهیزات، موادویاساخت کارخانهها و پروژه ها، دارایی(سرمایه)تلقی میشود.
به طور کلی سرمایه به آن کالایی اطلاق میشود که به صورت بالقوه یا بالفعل مولد کالای اقتصادی دیگری باشد و چنانچه این سرمایه در کشور بیگانه توسط شرکتهای خصوصی و افراد حقیقی(غیر از کمکهای دولتی) به کار گرفته شود، به عنوان سرمایهگذاری خارجی شناخته میشود. در انواع سرمایهگذاری خارجی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی(fdi) از اهمیت بیشتری برخوردار است و به این گونه که شخص سرمایهگذار علاوه بر انتقال سرمایه و دارایی خود در کشور میزبان تاثیر قابل ملاحظهای بر مدیریت شرکت خارجی خواهد داشت. این نوع سرمایهگذاری شامل دادو ستدهای متعاقب آن بین این افراد و سازمانهای وابسته است که در اینجا سرمایهگذار خارجی یک درجه مشخصی از نفوذ را در مدیریت اقتصادی شرکت ساکن اعمال میکند.
۲ـ۱ـ۴ تعریف برخی سازمانهای بینالمللی از سرمایهگذاری خارجی
-صندوق بینالمللی پول(imf) سرمایهگذاری مستقیم خارجی را به صورت ذیل تعریف میکند:
سرمایهگذاری که با هدف کسب منافع پایدار در کشوری به جز موطن فرد سرمایهگذارانجام میشود و هدف سرمایهگذار آن است که در مدیریت بنگاه مربوطه نقش مؤثری داشته باشد.
– unctad
سرمایهگذاری مستقیم خارجی عبارت است از سرمایهگذاری که مستلزم یک رابطه بلند مدت ونشان دهنده مافع پایدار و کنترل واحد اقتصادی مقیم دیگر، سرمایهگذاری انجام شده در کشور میزبان به صورت شعبه فرعی بنگاه مادر است. فارق از معیار تمایز بین دو دوره بلند مدت و کوتاه مدت باید خاطر نشان کرد که از نقطه نظر تعریف دوره های زمانی مالی، بلند مدت بودن یکی از ویژگیهای مهم تبعی آن است.[۸۵]
۲ـ۱ـ۵ روشهای جذب سرمایهگذاری خارجی در جهان
جذب سرمایهگذاری در کشورهای مختلف به روش های گوناگون صورت میگیرد. برای دستیابی به سرمایهگذاری خارجی استفاده از روش وامگیری دولت از کشورها و نهادهای ملی خارجی برای اجرای برنامه های خود و روش جذب سرمایه های مستقیم خارجی معمول است. به عنوان مثال کشورهای آمریکای لاتین بیشتر از روش اول یعنی روش وامگیری استفاده مینمایند و کشورهای جنوب آسیا جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی را ترجیح میدهند. اما تجربه شکست گروه اول و موفقیت بیشتر کشورهای گروه دوم استفاده از سرمایهگذاری خارجی را معقولتر میکند. نمونه بارز موفقیت گروه دوم (استفاده از سرمایهگذاری خارجی) کشور قطراست، نزدیک به دو دهه از فعالیتهای
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 10:36:00 ق.ظ ]
|