ضریب تعیین به صورت رابطه (۳-۱۸) تعریف می شود:

(۳-۱۰)

SST: بیانگر کل مجموع مجذورات[۷۸]وشاخصی برای نمایش کل تغییرات (پراکندگی) است واز رابطه (۳-۱۱) به دست می ­آید:

(۳-۱۱)

SSE: بیانگر مجموع مجذورات خطا[۷۹]و شاخصی برای نمایش تغییرات توضیح داده نشده است واز رابطه (۳-۱۲) به دست می ­آید:

(۳-۱۲)

SSR: بیانگر مجموع مجذورات رگرسیون[۸۰]وشاخصی برای نمایش تغییرات توضیح داده شده است وازرابطه

(۳-۱۳) به دست می ­آید:

(۳-۱۳)

مقدار ضریب تعیین را ‌می‌توان به صورت مستقیم و بدون برآورد رابطه رگرسیون با بهره گرفتن از فرمول زیر به دست آورد (نوفرستی، ۱۳۸۶،ص ۲۱۰).

(۳-۱۴)

۳-۷-۶- ضریب تعیین تعدیل شده[۸۱]

برای مقایسه دو ضریب تعیین ( )، باید به تعداد متغیرهای X موجود در مدل توجه کرد. این کار را
‌می‌توان با توجه به دیگر تعریف ضریب تعیین یعنی ضریب تعیین تعدیل شده ( ) انجام داد. ضریب تعیین تعدیل شده را می توان به صورت رابطه (۳-۱۵) تعیین کرد:

(۳-۱۵)

تفاوت ضریب تعیین ( ) و ضریب تعیین تعدیل شده ( ) در عامل است. در واقع، این عامل باعث می شود، اریبی که در ضریب تعیین ناشی از حجم نمونه (n) است، برطرف شود. چنانچه n بزرگ شود، مقدار به یک نزدیک شده و تفاوت و به صفر می گراید. به آسانی ‌می‌توان مشاهده کرد که، و با یکدیگر ارتباط دارند. زیرا خواهیم داشت که:

(۳-۱۶)

K: تعداد پارامترهای مدل حاوی جزء عرض از مبداء ‌می‌باشد. یعنی در مدل سه متغیره ۳ K= است. از معادله ( ۳-۱۶ )آشکار می شود که ۱) برای ۱ K ، است که نشان می­دهد با افزایش تعداد متغیرهای X، تعدیل شده به طور فزاینده­ای کوچک تر از تعدیل نشده است و ۲) می ­تواند منفی باشد در حالی که لزوماً”غیرمنفی است. در مواردی که منفی است آن را صفر در نظر می گیرند. در تشریح ضریب تعیین تعدیل شده تایل[۸۲] می­گوید که:

« استفاده از بهتر از است زیرا تصویر خوشبینانه­تری از برازش رگرسیون را نشان می‌دهد. به ویژه هنگامی که تعداد متغیرهای توضیحی در مقایسه با تعداد مشاهدات اندک باشد» ( ابریشمی، ۱۳۸۶، ص ۲۵۳).

۳-۷-۷-آماره t استیودنت[۸۳]

در مواردی محقق به دنبال آن است که، در مدل فرضیه را در مقابل فرضیه آزمون کند. برای انجام این آزمون باید آماره را محاسبه و t محاسبه شده را با t جدول با درجه آزادی و در سطح ۵% خطا مقایسه کرد. در صورتی که قدر مطلق محاسبه شده از t جدول بزرگتر باشد، فرضیه رد و گفته می شود که ضریب مورد نظرمعنی دارا است. در غیر این صورت، نمی توان فرضیه را رد کرد. لازم به ذکر است که t محاسبه شده همان t درستون t-statistic است که از تقسیم ستون دوم بر ستون سوم حاصل می­ شود.

فصل چهارم

تجزیه و تحلیل داده ها

۴-۱- مقدمه

بدون شک، یکی از مهترین مراحل در انجام هر تحقیق علمی، مرحله جمع ­آوری داده ­ها و تجزیه و تحلیل آن است. داده ­ها، نوعاً به گونه ­ای جمع ­آوری می­شوند که اندازه­ های عددیِ بعضی از ویژگی­ها، یا شرح بعضی از صفات کیفی افراد یا عناصر تحت مطالعه، یا هر دو هستند.

اما داده­هایی که به­وسیله روش­های مناسبِ آزمایش یا مشاهده یا … گردآوری می­شوند، منبع اساسی برای کسب اطلاعات جدید درباره پدیده مورد مطالعه هستند. بعد از جمع ­آوری داده ­ها مجموعه داده ­ها بررسی و تجزیه و تحلیل کنیم و اطلاعات مربوط به موضوعاتی را که در مرحله مشخص کردن هدف­ها مطرح ‌شده‌اند، استخراج کنیم. تجزیه و تحلیل دقیق داده ­ها برای بررسی معلومات جدید و تعیین نقاط ضعف و قوت آن ها ضروری است (آذر و مومنی، ۱۳۸۵، ۱۰). موضوع این فصل تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه‌های پژوهش است. در این فصل به منظور تصمیم ­گیری ‌در مورد تأیید یا رد فرضیه ­های پژوهش، با بهره گرفتن از نرم افزار EVIEW’S و انتخاب روش­های آماری مناسب، به تجزیه و تحلیل داده ­ها پرداخته شده است. در بخش ۴-۲ آمار توصیفی متغیرهای پژوهش، در بخش ۴-۳ آزمون نرمال بودن داده ­ها و در بخش ۴-۴ با بهره گرفتن از آمار استنباطی آزمون فرضیات پژوهش انجام گرته است.

۴-۲- تحلیل توصیفی متغیرهای پژوهش

این تحقیق در یک دوره زمانی ۷ ساله انجام شده و در کل ۱۲۸۱ سال­شرکت (۱۸۳ شرکت در هر سال) مورد بررسی قرار ‌گرفته‌اند. متغیرهای اصلی تحقیق شامل استراتژی­ های سرمایه درگردش، محافظه ­کاری در گزارشگری مالی و کیفیت اقلام تعهدی ‌می‌باشد. برای محاسبه متغیرهای اصلی پژوهش همان‌ طور که در فصل قبل آورده شده از مجموعه وسیعی از متغیرها و داده های واسطه­ای طبق فرمول­های مشخص و تعریف شده (مدل باسو، مدل دیچو و دچو) استفاده شده است. در ادامه برخی از ویژگی­های توصیفی این متغیرها آورده شده­است:

جدول ۴-۱: آماره توصیفی متغیرهای مورد استفاده در محاسبه متغیرهای اصلی پژوهش

ردیف
متغیر
تعداد
بیشینه
کمینه
میانگین
انحراف معیار

۱

نسبت جاری

۱۲۸۱

۲/۷

۳/۰

۱ ۴۳/

۰ ۹۳۳۲۸/

۲

نسبت آنی

۱۲۸۱

۱۲/۷

۱/۰

۹۲/۰

۸۴۹۱۱/۰

۳

نسبت بدهی جاری

۱۲۸۱

۷۶/۲

۰۶/۰

۵۶/۰

۲۸۳۳۱۴/۰

۴

سود حسابداری

۱۲۸۱

۰۰/۲۳۵۰۴۲۴۶

۷۲۰۴۹۷۶-

۶۰/۵۹۷۷۲۹

۰۵۷/۲۷۷۶۳۰۴

۵

ارزش بازار حقوق صاحبان سهام*

۱۲۸۱

۱۰۸×۸۳۳۸۸۳

۱۰۵×۱۱۵۴۱۶

۱۵/۲۵۸۰۲۳۲۷۳۷۰۵۱

۱۰۷×۹۲۸۶۶۳

۶

سود تقسیمی (DPS)

۱۲۸۱

۷۵۰۰

۰۰/۰

۷۴۳۱۶۹۴/۴۷۹

۲۰۴۲۵۰۵/۸۸۷

۷

قیمت سهام (Pt)

۱۲۸۱

۳۱۲۲۹

۳۸۷

۷۱۱۹۵۷/۴۴۹۴

۷۶۴۶۹۷/۴۸۹۵

۸

بازده سهام

۱۲۸۱

۱۰۲۰/۶

۷۰۸۹/۰-

۳۸/۰

۸۵۴۱/۰

۹

دارایی­ های جاری*

۱۲۸۱

۷۲۴۳۴۷۹۹

۱۱۳۶۶

۹۰۲/۲۷۰۹۲۰۲

۲۷۶/۸۴۵۳۷۷۶

۱۰

بدهی­های جاری*

۱۲۸۱

۹۳۲۹۰۰۸۷

۱۲۸۵۱

۲۱۲/۲۵۵۶۰۵۴

۰۷۱/۹۲۰۷۷۰۸

۱۱

وجه نقد*

۱۲۸۱

۲۹۷۲۰۹۳۵

۱۲۸

۵۲۷۲/۳۴۲۰۳۶

۴۳/۲۲۵۱۴۵۳

۱۲

تغییر در اقلام تعهدی سرمایه درگردش (∆TCA)*

۱۲۸۱

۳۸۸۹۶۹۴

۸۸۰۲۹۳۷-

۱۱۹۵۷/۲۹۴۲۴-

۹۴۴/۱۰۵۶۲۸۹

۱۳

جریان نقد عملیاتی (CFO)*

۱۲۸۱

۲۴۷۷۱۲۳۵

۱۲۵۹۹۱۷-

۹۷۲۸/۷۷۱۳۳۸

۴۵۹/۲۸۳۵۵۱۲

* ارقام به میلیون ریال

در این پژوهش سه متغیر اصلی مورد بررسی و مطالعه قرار­‌گرفته‌اند که از بین آن ها متغیر استراتژی­ های سرمایه درگردش متغیری کیفی و دو متغیر دیگر متغیرهایی کمی بوده ­اند. آماره توصیفی متغیرهای تحقیق در جدول ۴-۲ ارائه شده است:

جدول ۴-۲: آماره توصیفی متغیرهای اصلی پژوهش

ردیف
متغیر
تعداد
بیشینه
کمینه
میانگین
انحراف معیار

۱

محافظه­­کاری در گزارشگری مالی

۱۲۸۱

۸۶۰۹۷۸۵/۰

۴۶۰۹۴۷/۰-

۵۰۴۷۶۳/۰

۰۴۱۱۴۳۶/۰

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...