دانلود پایان نامه و مقاله – تجزیه و تحلیل داده ها – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
ضریب تعیین به صورت رابطه (۳-۱۸) تعریف می شود:
(۳-۱۰)
SST: بیانگر کل مجموع مجذورات[۷۸]وشاخصی برای نمایش کل تغییرات (پراکندگی) است واز رابطه (۳-۱۱) به دست می آید:
(۳-۱۱)
SSE: بیانگر مجموع مجذورات خطا[۷۹]و شاخصی برای نمایش تغییرات توضیح داده نشده است واز رابطه (۳-۱۲) به دست می آید:
(۳-۱۲)
SSR: بیانگر مجموع مجذورات رگرسیون[۸۰]وشاخصی برای نمایش تغییرات توضیح داده شده است وازرابطه
(۳-۱۳) به دست می آید:
(۳-۱۳)
مقدار ضریب تعیین را میتوان به صورت مستقیم و بدون برآورد رابطه رگرسیون با بهره گرفتن از فرمول زیر به دست آورد (نوفرستی، ۱۳۸۶،ص ۲۱۰).
(۳-۱۴)
۳-۷-۶- ضریب تعیین تعدیل شده[۸۱]
برای مقایسه دو ضریب تعیین ( )، باید به تعداد متغیرهای X موجود در مدل توجه کرد. این کار را
میتوان با توجه به دیگر تعریف ضریب تعیین یعنی ضریب تعیین تعدیل شده ( ) انجام داد. ضریب تعیین تعدیل شده را می توان به صورت رابطه (۳-۱۵) تعیین کرد:
(۳-۱۵)
تفاوت ضریب تعیین ( ) و ضریب تعیین تعدیل شده ( ) در عامل است. در واقع، این عامل باعث می شود، اریبی که در ضریب تعیین ناشی از حجم نمونه (n) است، برطرف شود. چنانچه n بزرگ شود، مقدار به یک نزدیک شده و تفاوت و به صفر می گراید. به آسانی میتوان مشاهده کرد که، و با یکدیگر ارتباط دارند. زیرا خواهیم داشت که:
(۳-۱۶)
K: تعداد پارامترهای مدل حاوی جزء عرض از مبداء میباشد. یعنی در مدل سه متغیره ۳ K= است. از معادله ( ۳-۱۶ )آشکار می شود که ۱) برای ۱ K ، است که نشان میدهد با افزایش تعداد متغیرهای X، تعدیل شده به طور فزایندهای کوچک تر از تعدیل نشده است و ۲) می تواند منفی باشد در حالی که لزوماً”غیرمنفی است. در مواردی که منفی است آن را صفر در نظر می گیرند. در تشریح ضریب تعیین تعدیل شده تایل[۸۲] میگوید که:
« استفاده از بهتر از است زیرا تصویر خوشبینانهتری از برازش رگرسیون را نشان میدهد. به ویژه هنگامی که تعداد متغیرهای توضیحی در مقایسه با تعداد مشاهدات اندک باشد» ( ابریشمی، ۱۳۸۶، ص ۲۵۳).
۳-۷-۷-آماره t استیودنت[۸۳]
در مواردی محقق به دنبال آن است که، در مدل فرضیه را در مقابل فرضیه آزمون کند. برای انجام این آزمون باید آماره را محاسبه و t محاسبه شده را با t جدول با درجه آزادی و در سطح ۵% خطا مقایسه کرد. در صورتی که قدر مطلق محاسبه شده از t جدول بزرگتر باشد، فرضیه رد و گفته می شود که ضریب مورد نظرمعنی دارا است. در غیر این صورت، نمی توان فرضیه را رد کرد. لازم به ذکر است که t محاسبه شده همان t درستون t-statistic است که از تقسیم ستون دوم بر ستون سوم حاصل می شود.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱- مقدمه
بدون شک، یکی از مهترین مراحل در انجام هر تحقیق علمی، مرحله جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل آن است. داده ها، نوعاً به گونه ای جمع آوری میشوند که اندازه های عددیِ بعضی از ویژگیها، یا شرح بعضی از صفات کیفی افراد یا عناصر تحت مطالعه، یا هر دو هستند.
اما دادههایی که بهوسیله روشهای مناسبِ آزمایش یا مشاهده یا … گردآوری میشوند، منبع اساسی برای کسب اطلاعات جدید درباره پدیده مورد مطالعه هستند. بعد از جمع آوری داده ها مجموعه داده ها بررسی و تجزیه و تحلیل کنیم و اطلاعات مربوط به موضوعاتی را که در مرحله مشخص کردن هدفها مطرح شدهاند، استخراج کنیم. تجزیه و تحلیل دقیق داده ها برای بررسی معلومات جدید و تعیین نقاط ضعف و قوت آن ها ضروری است (آذر و مومنی، ۱۳۸۵، ۱۰). موضوع این فصل تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیههای پژوهش است. در این فصل به منظور تصمیم گیری در مورد تأیید یا رد فرضیه های پژوهش، با بهره گرفتن از نرم افزار EVIEW’S و انتخاب روشهای آماری مناسب، به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. در بخش ۴-۲ آمار توصیفی متغیرهای پژوهش، در بخش ۴-۳ آزمون نرمال بودن داده ها و در بخش ۴-۴ با بهره گرفتن از آمار استنباطی آزمون فرضیات پژوهش انجام گرته است.
۴-۲- تحلیل توصیفی متغیرهای پژوهش
این تحقیق در یک دوره زمانی ۷ ساله انجام شده و در کل ۱۲۸۱ سالشرکت (۱۸۳ شرکت در هر سال) مورد بررسی قرار گرفتهاند. متغیرهای اصلی تحقیق شامل استراتژی های سرمایه درگردش، محافظه کاری در گزارشگری مالی و کیفیت اقلام تعهدی میباشد. برای محاسبه متغیرهای اصلی پژوهش همان طور که در فصل قبل آورده شده از مجموعه وسیعی از متغیرها و داده های واسطهای طبق فرمولهای مشخص و تعریف شده (مدل باسو، مدل دیچو و دچو) استفاده شده است. در ادامه برخی از ویژگیهای توصیفی این متغیرها آورده شدهاست:
جدول ۴-۱: آماره توصیفی متغیرهای مورد استفاده در محاسبه متغیرهای اصلی پژوهش
ردیف
متغیر
تعداد
بیشینه
کمینه
میانگین
انحراف معیار
۱
نسبت جاری
۱۲۸۱
۲/۷
۳/۰
۱ ۴۳/
۰ ۹۳۳۲۸/
۲
نسبت آنی
۱۲۸۱
۱۲/۷
۱/۰
۹۲/۰
۸۴۹۱۱/۰
۳
نسبت بدهی جاری
۱۲۸۱
۷۶/۲
۰۶/۰
۵۶/۰
۲۸۳۳۱۴/۰
۴
سود حسابداری
۱۲۸۱
۰۰/۲۳۵۰۴۲۴۶
۷۲۰۴۹۷۶-
۶۰/۵۹۷۷۲۹
۰۵۷/۲۷۷۶۳۰۴
۵
ارزش بازار حقوق صاحبان سهام*
۱۲۸۱
۱۰۸×۸۳۳۸۸۳
۱۰۵×۱۱۵۴۱۶
۱۵/۲۵۸۰۲۳۲۷۳۷۰۵۱
۱۰۷×۹۲۸۶۶۳
۶
سود تقسیمی (DPS)
۱۲۸۱
۷۵۰۰
۰۰/۰
۷۴۳۱۶۹۴/۴۷۹
۲۰۴۲۵۰۵/۸۸۷
۷
قیمت سهام (Pt)
۱۲۸۱
۳۱۲۲۹
۳۸۷
۷۱۱۹۵۷/۴۴۹۴
۷۶۴۶۹۷/۴۸۹۵
۸
بازده سهام
۱۲۸۱
۱۰۲۰/۶
۷۰۸۹/۰-
۳۸/۰
۸۵۴۱/۰
۹
دارایی های جاری*
۱۲۸۱
۷۲۴۳۴۷۹۹
۱۱۳۶۶
۹۰۲/۲۷۰۹۲۰۲
۲۷۶/۸۴۵۳۷۷۶
۱۰
بدهیهای جاری*
۱۲۸۱
۹۳۲۹۰۰۸۷
۱۲۸۵۱
۲۱۲/۲۵۵۶۰۵۴
۰۷۱/۹۲۰۷۷۰۸
۱۱
وجه نقد*
۱۲۸۱
۲۹۷۲۰۹۳۵
۱۲۸
۵۲۷۲/۳۴۲۰۳۶
۴۳/۲۲۵۱۴۵۳
۱۲
تغییر در اقلام تعهدی سرمایه درگردش (∆TCA)*
۱۲۸۱
۳۸۸۹۶۹۴
۸۸۰۲۹۳۷-
۱۱۹۵۷/۲۹۴۲۴-
۹۴۴/۱۰۵۶۲۸۹
۱۳
جریان نقد عملیاتی (CFO)*
۱۲۸۱
۲۴۷۷۱۲۳۵
۱۲۵۹۹۱۷-
۹۷۲۸/۷۷۱۳۳۸
۴۵۹/۲۸۳۵۵۱۲
* ارقام به میلیون ریال
در این پژوهش سه متغیر اصلی مورد بررسی و مطالعه قرارگرفتهاند که از بین آن ها متغیر استراتژی های سرمایه درگردش متغیری کیفی و دو متغیر دیگر متغیرهایی کمی بوده اند. آماره توصیفی متغیرهای تحقیق در جدول ۴-۲ ارائه شده است:
جدول ۴-۲: آماره توصیفی متغیرهای اصلی پژوهش
ردیف
متغیر
تعداد
بیشینه
کمینه
میانگین
انحراف معیار
۱
محافظهکاری در گزارشگری مالی
۱۲۸۱
۸۶۰۹۷۸۵/۰
۴۶۰۹۴۷/۰-
۵۰۴۷۶۳/۰
۰۴۱۱۴۳۶/۰
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 11:04:00 ق.ظ ]
|