مقالات و پایان نامه های دانشگاهی | قسمت 5 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
بنابرین، در برخی دعاوی خوانده میتواند شخصاً در جلسه دادرسی حاضر و یا لایحهارسال نماید و در برخی دیگر، وکیل خوانده در این جلسه حاضر و به دفاع از دعوا می پردازد. ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی در امور مدنی مقرر داشته است:«عدم حضور هریک از اصحابدعوا یا وکیل آنان در جلسه دادرسی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست. در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خوانده نیاز داشته باشد و نامبرده در جلسه تعیینشده، حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رأی بدهد، همچنین درصورتی که با دعوت قبلیهیچیک از اصحاب دعوا حاضر نشوند و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخذ توضیح،رأی صادر کند، دادخواست ابطال خواهد شد.»
اگرچه در ماده مذکور، جلسه دادرسی، اطلاق دارد و ممکن است گفته شود شامل همهجلسات رسیدگی می گردد ولی به نظر میرسد که ضمانت اجرای مذکور در این ماده(صدور قرار ابطال دادخواست)، مربوط به اولین جلسه دادرسی می باشد زیرا:
اولاّ: مواد ۹۵-۹۳ مذکور، اولین مواد فصل چهارم قانون آیین دادرسی تحتعنوان جلسه دادرسی می باشند که این فصل نیز ادامه فصل سوّم قانون مذبور تحتعنوان”جریان دادخواست تا جلسه دادرسی”می باشد.به عبارت دیگر، قانونگذار در ادامه مواد مربوط به تقدیم و جریان دادخواست و ابلاغ آن به خوانده، مقرراتی را درباره جلسه دادرسی وضع کردهاست و از جمله اینکه، اصحابدعوا می توانند در جلسه دادرسی حضور یافته یا لایحه ارسال نمایند و در مواد بعدی مقرر شده است که خواهان و خوانده باید در اولین جلسه دادرسی، اصول اسناد خود را حاضر نمایند(ماده ۹۶)و خواهان میتواند در اولین جلسه، خواسته خود را افزایش داده یا خواسته یا درخواست یا نحوه دعوا را تغییر دهد(ماده ۹۸). ازاینرو منطقیتر آن است که ماده ۹۵ را نیز که قبل از مواد ۹۶ و ۹۸ وضع شده، مربوط به جلسه اول دادرسی بدانیم.
ثانیاًً: چنانچه خوانده در جلسه اول دادرسی حاضر شده و پیرامون خواسته و دعوای خود توضیح داده باشد، دیگر اخذ توضیح از نامبرده در جلسات بعدی لزومی ندارد، بهویژه اگر در نظر بگیریم که تجدید جلسه رسیدگی، امری استثنایی است و نیاز به وجود جهت یا جهات قانون دارد(ماده ۱۰۴).
وانگهی، در ماده ۱۶۵ قانون آیین دادرسی مدنی سابق نیز حکمی مشابه حکم مذکور در ماده ۹۵ کنونی مقرر شده بود:«عدم حضور هریک از طرفین در جلسه دادرسی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست.در موردی که دادگاه محتاج به توضیح از مدعی باشد و مدعی در جلسه که برای توضیح معین شده، حاضر نشود و با اخذ توضیح از مدعی علیه هم دادگاهنتواند رأی بدهد، دادخواست مدعی ابطال می شود..».
ملاحظه می شود که در ماده مذکور تصریح شده بود که برای اخذ توضیح، باید جلسهای تعیین گردد و اگر خوانده در جلسه تعیینشده برای اخذ توضیح حاضر نگردید، دادخواست وی ابطال می شود. لیکن در ماده ۹۵کنونی به”جلسه که برای توضیح تعیین شده”،اشارهای نشده است و این ماده مقرر میدارد که در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خوانده نیاز داشته باشد و نامبرده در جلسه تعیینشده حاضر نشود. دادخواست ابطال خواهد شد.ممکن است در جلسه اول دادرسی، نیاز بهاخذ توضیح از خوانده باشد و وی در این جلسه حاضر نگردد و با اخذ توضیح از خواهان نیز دادگاه نتواند رأی بدهد،د ر این صورت به استناد قسمت اخیر ماده ۹۵، دادگاه مبادرت بهصدور قرار ابطال دادخواست خواهد کرد.
برخی حقوقدانان معتقدند که چنانچه خواهان و خوانده در جلسه حاضر نشوند و دادگاهنیاز به اخذ توضیح داشته باشد، میتواند بدون اخطار مجدد و تجدید جلسه، قرار ابطال دادخواست را صادر کند[۲۲]. لیکن به نظر میرسد در جایی که خواهان در جلسه حاضر نگردیده و خوانده حاضر شده ولی با توضیحات خوانده هم دادگاه نتواند رأی صادر کند، همانند موردمذکور دادگاه بدون نیاز به اخطار مجدد و تجدید جلسه، قرار ابطال دادخواست صادر خواهد کرد. بهویژه اگر در نظر داشته باشیم که طبق ماده ۵۱ قانون آییندادرسی در امور مدنی خواهان مکلف است خواسته خود را در دادخواست تعیین کند(بند ۳)،
بسیاری از محاکم درصورت عدم حضور خواهان و خوانده در جلسه اول دادسی و نیاز به اخذ توضیح از وی، قرار ابطال دادخواست صادر کنند. بهعنوان نمونه، در پروندهای که با کلاسه ۸۴/۲۰۴۱ در یکی از دادگاههای عمومی مطرح رسیدگی بوده است،خانم ط.د. دادخواستی بهطرفیت آقای ا.ق.به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش برای اجرای صیغه طلاق توافقیتقدیم کردهاست.دادگاه، دستور تعیین جلسه رسیدگی و دعوت از طرفین را صادر کردهاست. در اولین جلسه دادرسی، هیچیک از طرفین(خواهان و خوانده)با وصف ابلاغ اخطاریه، در دادگاه حضور نیافتهاند و دادگاه به شرح زیر مبادرت به صدور قرار ابطال دادخواست نمودهاست:«در خصوص دادخواست خانم ط.د.به طرفیت آقای ا.ق.به خواسته صدور گواهی عدمامکان سازش(طلاق توافقی)نظر به اینکه زوجین در جلسه دادگاه حاضر نگردیده و توضیحیدر مورد حقوق مالی زوجه ندادهاند و دادگاه نیز بدون اخذ توضیح از آنان قادر به تصمیم گیری در موضوع مطروحه نمیباشد، لذا مستنداً به ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی قرار ابطال دادخواست صادر می گردد. قرار صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابلاعتراض در دادگاه تجدیدنظر می باشد.»
با توجه به ماده ۹۵ برای صدور قرار ابطال دادخواست، وجود سه شرط لازم است: خواهانیا وکیل وی در جلسه دادگاه حاضر نشده باشند، نیاز به اخذ توضیح از خواهان وجود داشته باشد، با توضیحات خوانده نیز دادگاه نتواند انشای رأی کند. عدم وجود هریک از این شروط، باعث منتفی شدن صدور قرار ابطال دادخواست می شود .بهعنوان مثال، اگر خواهان به استناد سند ازدواج، مبادرت به تقدیم دادخواستی به خواسته محکومیت خوانده به پرداخت مهریهمندرج در سند رسمی ازدواج نماید و در جلسه اوّل دادرسی نیز خواهان حضور نیابد،ب اتوجه به صراحت خواسته خواهان نیازی به توضیح از وی نیست و درصورت عدم حضور وی، دادگاه باید رسیدگی را ادامه داده و دفاعیات خوانده را استماع کند. در این صورت یا خواندهدلیلی بر برائت ذمه خود را ارائه می دهد که دعوی خواهان محکوم به بطلان می شود یا اینکهخوانده دلیلی بر پرداخت مهریه ندارد و حکم به محکومیت وی صادر خواهد شد.
مبحث ششم: ابلاغ جلسه دادرسی
با تعیین زمان و مکان جلسه دادرسی مراتب می بایست به اصحاب دعوا ابلاغ گردد.
نکته: چنانچه هر یک از اصحاب دعوا وکیل معرفی کرده باشد، وقت جلسه می بایست به وکیل (نشانی وکیل) ابلاغ شود.
نکته: در صورتی که هر یک از اصحاب دعوا نماینده قانونی (ولی) و یا قضایی (قیّم) داشته باشند وقت جلسه بایستی به نماینده (به نشانی او) ابلاغ شود.
نکته: در مواردی که دادگاه حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را ضروری تشخیص دهد این موضوع در برگه اخطاریه قید می شود (مواد ۹۴ و ۹۵ ق.آ.د.مدنی)
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-10-01] [ 10:52:00 ق.ظ ]
|